Gallowayt

Galloway-rotu on lähtöisin Skotlannista. Se on nupo eli sarveton rotu. Rodun edustajille kasvaa talveksi viimaa vastaan paksu turkki, joten se sopeutuu hyvin talvi- ja ulko-olosuhteisiin. Rodun pääväri on musta, mutta löytyy myös valkeita, ruskeita ja punaisia edustajia sekä belted galloway, millä on valkoinen vyömäinen väritys.

Galloway on emokarjarotu. Emokarjan käyttötarkoitus on tuottaa vasikoita joko uusiksi jalostuseläimiksi tai lihantuotantotarkoitukseen. Emot poikivat kerran vuodessa ja huolehtivat vasikoistaan ainakin noin puolen vuoden ikään asti. Emon elopaino on noin 550-650 kiloa ja sonnin elopaino noin 850-950 kilon välillä. Galloway on rauhallinen emokarjarotu.

Kun tilallemme alettiin vuonna 2018 hankkia emolehmiä, ostimme muutamia Galloway-yksilöitä Suomesta ja myös Ruotsista. Vuosien myötä eläinten määrä on luonnollisesti kasvanut ja tällä hetkellä tilallamme eläimiä on noin 70.

Tilamme eläimet laiduntavat ympäri vuoden ulkona. Peltoja ja perinneniittyjä on aivan tilamme ympäristössä. Kesäisin viemme osan eläimistä laiduntamaan niittyjä myös Hirvensalmen Malvaniemeen, missä sijaitsee lähistöllä myös mökkejämme. Eläimet saavat luomutilalla nauttia puhtaista ja luonnollisista laitumista. Lihakarjarotumme edustavat rotuja, joiden kasvatustapa ei ole luontaisesti intensiivistä vaan pärjää hyvin korsirehuruokinnalla ilman viljaa. Nurmivaltainen ruokinta on ympäristöystävällisempää toimintaa runsaamman hiilisidonnan kautta. Hitaampi kasvatustapa saa aikaan myös lihaan aromikkaamman maun.

Lihantuotantomme perustuu omien peltojen kasvustoihin täydennettynä vain välttämättömillä kivennäis- ja hivenaineilla tarpeen mukaan. Karjallamme on mahdollisuus myös talvisin mahdollisuus jaloitella ulkotarhass. Eläintiloina toimii esimerkiksi entinen lypsykarjanavetta ja sen viereen rakennettu katettu tila. Pystytkin näkemään eläimiämme ulkona tilallamme ympäri vuoden. Jos haluat tulla paikan päälle tutustumaan, niin olethan ensin meihin yhteydessä niin osaamme olla esittelemässä tilaamme.

Sonnit keskustelevat toisen lauman kanssa